Hungarian
Ügyszám:
.
IV/02601/2022
Első irat érkezett: 11/22/2022
.
Az ügy tárgya: A Kúria Bfv.II.976/2021/20. számú végzésen elleni alkotmányjogi panasz (költségvetési csalás)
.
Eljárás típusa: Alkotmányjogi panasz (Abtv. 27. § )
.
Indítványozók típusa:érintett magánszemély vagy szervezet
.
Előadó alkotmánybíróra szignálás napja: 02/06/2023
.
Az indítvány lényege:
.
Az indítvány lényege:
Az indítványozó - az Abtv. 27. §-a alapján – a Kúria Bfv.II.976/2021/20. számú végzése alaptörvény- ellenessége megállapítását és megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.
Az alkotmányjogi panasz alapját képező büntetőügyben az elsőfokú bíróság az indítványozót V. rendű terheltként bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett költségvetési csalás bűntettében és ezért mint bűnszervezetben elkövetőt 5 év 10 hónap szabadságvesztére és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az indítványozó feltételes szabadságra nem bocsátható, és a bíróság vagyonelkobzást is elrendelt az ítéletben meghatározott összeg erejéig. Az ügy valamennyi terheltjének fellebbezése folytán eljáró másodfokú bíróság megváltoztatta az elsőfokú ítéletet; minden terheltet érintően mellőzte a bűnszervezetben elkövetésre utalást, és mérsékelte a szabadságvesztés büntetés és a közügyekről eltiltás mértékét, az indítványozó vonatkozásában oly módon, hogy azt 4 év 6 hónapra csökkentette. A másodfokú a terheltek, így az indítványozó vonatkozásában is hatályában fenntartotta a másodfokú bíróság ítéletét.
Az indítványozó álláspontja szerint a bíróságok részrehajló és elfogult eljárása folytán sérült hátrányos megkülönböztetés tilalma követelménye, valamint a tisztességes hatósági és bírósági eljáráshoz való joga, továbbá a védelemhez való joga. Előadása szerint a nyomozás során tanúként szereplő személy képviseletét ugyanazon ügyvéd látta el, aki később az indítványozó védője volt, vagyis az eljárásban kizárt védő vett részt. Az indítványozó megítélése szerint az eljárás során nem tisztázták és nem bizonyították kétségest kizáró módon a történeti tényállást; az eljárás jogellenesnek ítélte, ami által a büntetés kiszabása alaptörvény-ellenes..
.
Indítványozó:
  Jeles György
Támadott jogi aktus:
  Kúria Bfv.II.976/2021/20. számú végzés, Debreceni Ítélőtábla Bf.II.533/2020/84. számú ítélete, Debreceni Törvényszék 24.B.137/2020/38. számú ítélete
Az Alaptörvény hivatkozott rendelkezései az indítványban:
.
Az Alaptörvény hivatkozott rendelkezései az indítványban:
XV. cikk (1) bekezdés
XV. cikk (2) bekezdés
XXIV. cikk (1) bekezdés
XXVIII. cikk (1) bekezdés
XXVIII. cikk (3) bekezdés

.
Anonimizált indítvány (pdf):
IV_2601_2_2022_Ind_egys_anonim.pdfIV_2601_2_2022_Ind_egys_anonim.pdf
.
Egyéb mellékletek (pdf):
  .
  .
  .  .
  English:
  .
  Petition filed:
  .
  .
  Number of the Decision:
  .
  Date of the decision:
  .
  .
  .