Hungarian
Ügyszám:
.
IV/02692/2022
Első irat érkezett: 12/06/2022
.
Az ügy tárgya: A Kúria Bfv.II.976/2021/20. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (költségvetési csalás bűntette)
.
Eljárás típusa: Alkotmányjogi panasz (Abtv. 27. § )
.
Indítványozók típusa:érintett magánszemély vagy szervezet
.
Előadó alkotmánybíróra szignálás napja: 02/01/2023
.
Az indítvány lényege:
.
Az indítvány lényege:
Az indítványozó - az Abtv. 27. §-a alapján – a Kúria Bfv.II.976/2021/20. számú végzése alaptörvény-ellenessége megállapítását és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.
Az elsőfokú bíróság az indítványozót mint I. rendű terheltet bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett költségvetési csalás bűntettében és ezért mint bűnszervezetben elkövetőt 9 év szabadságvesztére és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az indítványozó feltételes szabadságra nem bocsátható, és a bíróság vagyonelkobzást is elrendelt az ítéletben meghatározott összeg erejéig. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet megváltoztatta; minden terheltet érintően mellőzte a bűnszervezetben elkövetésre utalást, és mérsékelte a szabadságvesztés büntetés és a közügyekről eltiltás mértékét, az indítványozó vonatkozásában oly módon, hogy azt 7 évre csökkentette. A másodfokú ítélettel szemben az ügy terheltjei, így az indítványozó védője is felülvizsgálati indítványt terjesztett elő. A Kúria a terheltek, így az indítványozó vonatkozásában is hatályában fenntartotta a másodfokú bíróság ítéletét.
Az indítványozó álláspontja szerint a bíróságok eljárása folytán sérült a pártatlan és tisztességes bírósági eljáráshoz való joga, a védelemhez való joga, valamint a hatékony jogorvoslathoz való joga. Előadása szerint a nyomozás során tanúként szereplő személy képviseletét ugyanazon ügyvéd látta el, aki később az indítványozó védője volt, vagyis az eljárásban kizárt védő vett részt. Nézete szerint a bíróság által megállapított tényállás iratellenes, nem kellően megalapozott bizonyítékokon alapul, ezért a büntetés kiszabása alaptörvény-ellenes..
.
Támadott jogi aktus:
  Kúria Bfv.II.976/2021/20. számú végzése
  Debreceni Ítélőtábla Bf.II.533/2020/84. számú ítélete
  Debreceni Törvényszék 24.B.137/2020/38. számú ítélete
Az Alaptörvény hivatkozott rendelkezései az indítványban:
.
Az Alaptörvény hivatkozott rendelkezései az indítványban:
XXVIII. cikk (1) bekezdés
XXVIII. cikk (3) bekezdés
XXVIII. cikk (7) bekezdés
28. cikk

.
Anonimizált indítvány (pdf):
IV_2692_0_2022_indítvány.anonim.pdfIV_2692_0_2022_indítvány.anonim.pdf
.
Egyéb mellékletek (pdf):
  .
  .
  .  .
  English:
  .
  Petition filed:
  .
  .
  Number of the Decision:
  .
  Date of the decision:
  .
  .
  .